Ragout

ragout

Ragout is een gerecht dat bestaat uit gevogelte, vis of vlees in een saus. De saus bestaat uit boter en bloem. Eerst wordt er boter bruin gemaakt en vervolgens voegt men bloem toe om tot een egale massa te komen. De massa wordt kort gebakken en er wordt daarna bouillon of melk toegevoegd tot de juiste dikte zal ontstaan. Gevogelte, vis of vlees wordt toegevoegd om de ragout meer vulling te geven. In sommige gevallen worden er champignons toegevoegd om tot een vegetarische ragout te komen. Andere varianten zijn de groentenragout of eierragout, deze varianten zijn echter minder populair en zien we weinig terug in de Hollandse keuken. Ragout wordt soms als pasteitje gegeten, maar kan ook voor Ragouthele andere gerechten gebruikt worden. Kroketten en bitterballen worden bijvoorbeeld ook op basis van een ragout gemaakt. Runderragout is het belangrijkste ingrediënt van de eerdergenoemde lekkernijen. Ragout komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt al honderden jaren in de Hollandse keuken gebruikt.

Voedingswaarde per 100 gram ragout

  • 110 kcal
  • 4 gram eiwitten
  • 8 gram koolhydraten
  • 7 gram vet

Ragout is niet gezond om in grote hoeveelheden te eten. Binnen ons dagelijkse voedingspatroon is het belangrijk om zoveel mogelijk af te wisselen en de inname van teveel vet en zout te beperken. Ragout is rijk aan vet en zout, bewaar dit heerlijke gerecht dan ook voor de dagen waarop je jezelf toelaat om te genieten en eet ragout niet iedere dag.

Koken met ragout

Ragout is in principe een crème waar later ingrediënten aan worden toegevoegd om tot ragout te komen zoals iedereen dit kent. De basis van ragout is altijd weer anders. In de meeste gevallen wordt er sowieso room of boter gebruikt en combineert men dit met bloem. Je hebt een garde of spatel nodig om de ragout egaal te maken. Het is belangrijk om de klontjes bloem zo snel mogelijk te laten verdwijnen om tot een mooie crème te komen. Je merkt dat er enig doorzettingsvermogen nodig is om de saus helemaal egaal te maken. Voeg later vlees, vis of groenten toe om de ragout extra smaak en verfijning te geven.