Ragout recept

ragout

Het gerecht ragout bestaat uit gesneden stukjes kip, vis of vlees in saus. De saus maak je door gelijke maten van bloem en boter te mengen. Eerst word de boter gesmolten en daarna aan de bloem toegevoegd. Dan word dat mengsel kort gebakken. Daarna word melk of bouillon toegevoegd om de juiste dikte van het mengsel te creëren. Als laatst worden de stukjes vlees (meestal kip) en meestal ook champignons toegevoegd. als je vegetariër bent kan je ook eierragout, groente ragout of champignonragout maken. Vaak word ragout met pastei gegeten. Dat is een hartig, rond gebakje van bladerdeeg. Meestal word dit gebakje gevuld met kippenragout. Natuurlijk kan je de pastei ook vullen met andere soorten ragout.

Pasteitje

Een pasteitje in een hartig gebakje van bladerdeeg. Traditioneel word dat altijd gevuld met kippenragout. Vaak denken mensen als je pasteitje zegt aan het gerecht inclusief de vullen maar het is enkel het gebak. Het deeg lijkt een beetje op een doosje met deksel. Vaak word een pasteitje als voorgerecht geserveerd maar tegenwoordig ook wel is als hoofgerecht met aardappelen en brood. Pasteitjes kan je in bijna alle supermarkten wel verkrijgen. Het is eigenlijk de bedoeling dat je het bovenkastje van het gebakje eraf snijd en de ragout in de opening doet en daarna afsluit met het dekseltje. Oorspronkelijk werd de pastei gemaakt van brooddeeg in plaats van bladerdeeg. Dit gerecht werd al in de middeleeuwen geserveerd. Ook zie je ze vaak op schilderijen uit de zeventiende eeuw.

Bereidingswijze

  1. Als eerst doe je water in en grote pan. Daar doe je de kip in met kruidnagel, bouillontabletten en laurierblaasjes. Laat de kip anderhalf tot 2 uur trekken op laag vuur.
  2. Laat dan eerst de bouillon afkoelen en haal het vet eraf. Haal de laurier en de kip uit de pan. Ontbeend en ontvel de kip en snijd het in kleine stukjes
  3. Nu snijd je de champignons in plakjes en snijd de bosuitjes en peterselie fijn. Verwarm de bouillon nu opnieuw.
  4. Neem een diepe pan en snelt 100 g boter en roer de bloem er in kleine porties bij tot het een stevig mengsel is. Voeg daarna beetje voor beetje de bouillon toe tot het een dikke saus word.
  5. Pak een koekenpan en bak de champignons in de rest van de boter. Voeg dan peterselie, de champignons en het kippenvlees toe aan de ragout. Als laatst even goed verwarmen en eventueel wat peper of zout toevoegen.